Premiera spektaklu "Dzieci Kowalskich"

W dniu 16 maja 2013 r. w ramach drugiej edycji akcji odbył się premierowy pokaz drugiego spektaklu Fundacji "Znaczenie" stworzony wraz z firmą Alp-Mim- "Dzieci Kowalskich". Premiera miała miejsce w Dąbrowskim Domu Kultury w Dąbrowie Tarnowskiej, czyli w rodzimej miejscowości Fundacji.

Nowy spektakl o charakterze terapeutyczno-profilkatycznym opowiada historię dwójki dzieci wychowywanych w domu, w którym króluje przemoc i alkohol. Historia pokazana z perspektywy dziecka uzmysławia nam, w jaki sposób destrukcyjne zachowania rodziców wpływają na losy ich dzieci i następne pokolenia. W spektaklu dzięki wykorzystaniu nowoczesnych technologii i licznych multimediów, możemy byś świadkami ciekawego widowiska scenicznego, które jednocześnie może wnieść wiele zrozumienia dla różnych patologicznych zachowań.

Spektakl został stworzony przez Piotra Ślęzaka- aktora, mima, właściciela firmy Alp-mim-interwencja artystyczna, przy udziale Mariusza Węca-Prezesa Fundacji i Magdaleny Wróblewskiej- psychoterapeutki.

W premierze spektaklu uczestniczyli przedstawiciele instytucji pomocy społecznej, poradni psychologiczno- pedagogicznych, szkół etc. Goście po spektaklu mieli możliwość podzielenia się swoimi refleksjami na temat spektaklu zapisując je w specjalnie przygotowanej na tę okazję księdze. Dzięki nim wiemy, że przedstawienie porusza i daje do myślenia, co nas utwierdza w przekonaniu, że kolejny raz udało nam się przygotować spektakl trafiający do ludzkich serc, który spełnia swoją rolę.

Dziękujemy serdecznie przybyłym gościom za udział w tym wydarzeniu, osobom, które bezinteresownie włączyły się w pomoc w przygotowanie tej akcji, firmie State Street za wsparcie finansowe wydarzenia, firmie Pro-Video-Foto za nagranie przedstawienia.

Tak jak w zeszłym roku mieliśmy możliwość wystawienia spektaklu "Początek" , tak teraz chcemy aby spektakl "Dzieci Kowalskich" mógł być wystawiany w różnych miejscach w kraju, aby mógł trafić do sporej liczby odbiorców, dlatego zachęcamy do kontaktu z Fundacją w tym celu.